Vanuit Eelderwolde Vanuit Eelderwolde
Woestijnsoep
Ik kook best graag en vaak. Er zijn zelfs heuse kookdominees. Neem mijn collega Han Wilmink, die al verschillende kookboeken heeft uitgebracht. Vaak zijn het recepten met een Bijbelse achtergrond, heel leerzaam om te lezen en heerlijk om te bereiden. Op Facebook zag ik ook berichten van kerkelijke gemeenten, waar leden online met elkaar koken. Dan gaat het computerbeeldscherm aan met Zoom, staat ieder achter het fornuis en gebruikt men vervolgens gezamenlijk digitaal de maaltijd. Wat zijn mensen toch creatief en vindingrijk in deze Coronatijd. Petje af! Positief nieuws in deze moeilijke en schrale dagen.
Ik sluit me graag aan bij zulke initiatieven en geef hier mijn favoriete soep door. Een woestijnsoep. Speciaal bedoeld voor de aankomende Veertigdagentijd. Van oudsher wordt de tijd voor Pasen gezien als een vasten- en voorbereidingstijd. In aansluiting op Jezus’ verzoeking in de woestijn, traditiegetrouw gelezen op de eerste zondag van de Veertigdagentijd (o.m. Mt 4:1-11), kunnen we de vastentijd ook een woestijntijd noemen. Een woestijn is geen recreatief oord, maar een plek van eenzaamheid, hitte, depressie, verzoeking. Misschien ervaren we de Coronatijd ook wel zo. Als een woestijnperiode in ons leven, in onze samenleving, in onze kerken. Het onderstaande gerecht laat je dan weer wat op krachten komen, de geur en de smaak houden het verlangen levend naar een betere tijd. Hopelijk gaat u, ga jij ermee aan de slag. Ik ben benieuwd. Moeilijk is het niet. En wie weet kunt u, kun jij, ook nog iemand anders verrassen met een kopje soep! Dat zou helemaal mooi zijn. Veel plezier en eet smakelijk natuurlijk!

(Voor 4 personen)
1 1/2 l bouillon
150 g ontpitte dadels, in kleine stukjes
2 winterwortels in kleine stukjes
1 ui, fijn gesnipperd
2 stengels bleekselderij, in stukjes
1 eetlepel olijfolie
1 theelepel komijn
1 theelepel paprikapoeder
2 eetlepels bloem
1 eetlepel citroensap
4 eetlepels yoghurt

Fruit de ui, bleekselderij en wortels 5 minuten in de olijfolie tot ze glazig zijn. Meng de bloem met de kruiden, voeg dit toe aan het groentemengsel en bak een paar tellen mee. Voeg de koude bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat 10 minuten sudderen op een laag vuur. Voeg de dadels en het citroensap toe en laat het nogmaals 10 minuten sudderen. Pureer de soep, verhit tot het kookpunt en serveer met een eetlepel yoghurt per kom.

Aswoensdag
Ook onder protestanten zijn er steeds meer gemeenteleden die met Aswoensdag een askruisje halen, vaak in een RK parochiekerk. Met de Aswoensdag begint de tijd voor Pasen, de veertigdaagse periode van inkeer, voorbereiding en bezinning. Vanwege de Coronamaatregelen zal het askruisje nu veelal achterwege moeten blijven, maar dat hoeft niet te betekenen dat we thuis geen zegenbede kunnen uitspreken als markering van de tijd die voor ons ligt.

Met de as in onze gedachten,
bewust van onze kwetsbaarheid,
maar aangevuurd en voortgestuwd door Gods levensadem,
gaan we deze Veertigdagentijd in.
Moge de Eeuwige ons allen nabij zijn,
in het gewone, alledaagse van wat we doen,
in de bezinning op ons leven, ons doen en laten,
in onze zorg voor jong en oud tijdens de lockdown,
in onze dromen en idealen van een nieuwe tijd,
in ons streven naar een betere wereld hier en overal.
Zegene ons daartoe:
de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.

Allen hartelijk gegroet,
ds. Ybo Buurma

Vanuit Haren Vanuit Haren
Bij de diensten
Op deze tweede zondag van de veertigdagentijd staat Marcus 9:2-10 centraal. Jezus gaat met drie van zijn leerlingen een berg op. Daar verschijnen aan hen Mozes en Elia en er klinkt een stem uit de hemel die zegt: ‘Dit is mijn geliefde Zoon.’ Aan het begin van de lijdensweg die Jezus zal gaan, hoort hij dat die weg de goede weg is.

Sterke vrouw?
Nu de sneeuw en het ijs achter ons liggen, is het misschien mosterd na de maaltijd. Toch wil ik met dat winterweer in gedachten een stukje uit het loflied op de sterke vrouw uit Spreuken 31 aanhalen: ‘Niemand in haar huis hoeft sneeuw te vrezen, zij heeft hen allen warm gekleed.’ Met de emancipatie van onze tijd kun je denk ik ook ‘zijn huis’ en ‘hij’ lezen.

Hartelijke groet,
Michiel Pronk